Σόδα και ανθρακούχο νερό: μύθοι και πραγματικότητα!!!

Αναρτήθηκε από waterhealth 05/06/2019 0 Σχόλιο(α)

Ο Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Γιώργος Μίλεσης, μας σερβίρει σόδα και ανθρακούχο νερό και μας εξηγεί τι ισχύει και τι όχι.

Κυκλοφορεί με πολλά ονόματα…
Το ανθρακούχο νερό προκύπτει με έγχυση διοξειδίου του άνθρακα σε νερό, υπό πίεση, οπότε παράγεται ένα διάφανο ποτό με φυσαλίδες, στο όποιο συνήθως προστίθεται αλάτι ως βελτιωτικό γεύσης. Ανάλογά του είναι τα sparkling water, club soda, soda water, seltzer water και fizzy water. Το φυσικό ανθρακούχο μεταλλικό νερό, ωστόσο, λαμβάνεται κατευθείαν από φυσική πηγή, περιέχει συνήθως μεταλλικά και θειούχα συστατικά και συχνά είναι από μόνο του αφρίζον. Αλλά και το tonic water είναι επίσης ένας τύπος ανθρακούχου νερού που περιλαμβάνει την (πολύ) πικρή κυανίνη, μαζί με ζάχαρη ή σιρόπι από φρουκτόζη καλαμποκιού.

Είναι άραγε όξινο σαν ποτό;
Το διοξείδιο του άνθρακα και το νερό αντιδρούν χημικά για να παράγουν καρβονικό οξύ, ένα ασθενές οξύ που φαίνεται ότι διεγείρει αισθητηριακά του κάλυκες της γλώσσας παρόμοια με τη μουστάρδα. Ως συνέπεια, προκαλείται ένα ελαφρύ αίσθημα καψίματος (1). Αν και το νερό έχει pH 3-4 (σ.σ. είναι ελαφρά όξινο), το ανθρακούχο νερό δεν δρα ως όξινο στο σώμα, καθώς τα νεφρά και οι πνεύμονες απομακρύνουν την περίσσεια διοξειδίου του άνθρακα. Αυτό διατηρεί το αίμα ελαφρά αλκαλικό (με pH 7.35-7.45) ανεξάρτητα με το τι τρώμε ή πίνουμε.

Μπορεί να λειτουργήσει ως… χωνευτικό;
Επιπρόσθετα, υπάρχουν δεδομένα ότι το ανθρακούχο νερό μπορεί να βελτιώσει κι άλλα συμπτώματα δυσπεψίας, όπως  ο στομαχικός πόνος. Μια ελεγχόμενη μελέτη εξέτασε 21 ασθενείς με χρόνιες δυσπεπτικές ενοχλήσεις. Μετά από 15 μέρες, όσοι έπιναν ανθρακούχο νερό βίωσαν σημαντική βελτίωση των δυσπεπτικών συμπτωμάτων, της δυσκοιλιότητας και της κένωσης της χοληδόχου κύστης (7). Οι ερευνητές δεν εξήγησαν όμως  το πώς συμβαίνει κάτι τέτοιο.

Έχει και καρδιοπροστατευτική δράση;
Στο πλαίσιο της προηγούμενης μελέτης, οι ερευνητές μέτρησαν και δείκτες καρδιαγγειακής υγείας. Φάνηκε λοιπόν ότι όσες κατανάλωναν ανθρακούχο νερό εμπλουτισμένο με νάτριο μείωσαν την LDL (κακή) χοληστερόλη, το σάκχαρο του αίματος και τους δείκτες φλεγμονής, ενώ αύξησαν την HDL (καλή χοληστερόλη). Επιπλέον, ο εκτιμώμενος κίνδυνος για καρδιαγγειακή νόσο εντός δεκαετίας ήταν 35% μικρότερος με το ανθρακούχο νερό (11). Βέβαια, απαιτείται περαιτέρω έρευνα προκειμένου να βγει ασφαλές συμπέρασμα.

Αλήθεια, «χαλάει» τα δόντια;
Τέλος, ένας από τις μεγαλύτερους προβληματισμούς αναφορικά με το ανθρακούχο νερό είναι η επίδρασή του στο σμάλτο των δοντιών. Αν και τα ερευνητικά δεδομένα σε αυτό το θέμα είναι λίγα, υπάρχει μια μελέτη που υποδεικνύει ότι το ανθρακούχο νερό μπορεί να φθείρει το σμάλτο ελάχιστα περισσότερο από το μεταλλικό νερό, αλλά 100 φορές λιγότερο από ένα ζαχαρούχο ποτό (12). Μια ανασκόπηση βιβλιογραφίας επισήμανε μάλιστα ότι ο συνδυασμός ανθρακικού και ζάχαρης είναι αυτός που αποτελεί μεγαλύτερο κίνδυνο για την οδοντική υγεία, όχι το ανθρακούχο νερό από μόνο του (6).

Αντί νερού;
Επί του παρόντος λοιπόν, δεν έχουμε στοιχεία ότι το ανθρακούχο νερό είναι επιβλαβές, αφού δεν επηρεάζει ούτε την οστική αλλά ούτε και την οδοντική υγεία. Αντίθετα, μπορεί να βοηθήσει σε δυσπεψία και προβλήματα πεπτικού, να βελτιώσει την ικανότητα κατάποσης και τα συμπτώματα δυσκοιλιότητας. Αφετέρου, μιας και ζεσταίνει πλέον αρκετά, είναι και ένας ευχάριστος τρόπος να αυξήσουμε την πρόσληψη νερού –που τόσο έχουμε ανάγκη– ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Γιώργος Μίλεσης
Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

ΠΗΓΗ: www.clickatlife.gr

Αφήστε ένα σχόλιο